Każdy region na świecie ma swoje charakterystyczne potrawy, które niejako wpisują się w jego dziedzictwo kulturowe. Mówiąc więc o kuchni polskiej, myślimy o wielu różnych daniach, które od lat przygotowywane są w naszych domach. Obecnie możemy kosztować je również w hotelach czy restauracjach. Czym wyróżnia się kuchnia polska? Podpowiadamy.
W każdym regionie świata również w Polsce na kształt, a także popularność poszczególnych potraw wpływało wiele czynników. Mowa tutaj nie tylko o przemianach politycznych, ale również kulturowo-religijnych. Można więc powiedzieć, że na tradycyjne dania kuchni polskiej miały wpływ zarówno narodowości zamieszkujące nasz kraj, jak i lokalne tradycje. Z tego powodu widzimy w niej m.in. wpływy litewskie, żydowskie, tatarskie, niemieckie czy wschodnie. W poszczególnych regionach różne potrawy cieszą się dużą popularnością. Dlatego najlepsza kuchnia polska w Warszawie powinna być różnorodna i obejmować nie tylko dania główne, ale także zupy i desery.
W kuchni polskiej bardzo często wykorzystuje się składniki pochodzenia regionalnego, a ze względu na to, że nasz kraj przez wiele lat był potęgą rolniczą, stawia się na płody rolne, owoce leśne i grzyby. W naszym jadłospisie znajdują się więc mączne dania, takie jak pierogi, kluski czy kopytka, ale również mięsa. W kuchni staropolskiej były one odpowiednio konserwowane i zabezpieczane, podobnie jak płody rolne.
W kuchni polskiej szeroko wykorzystywane są również kiszonki, a więc zarówno kiszona kapusta, ogórki, jak i inne warzywa. Na stałe w naszym jadłospisie zagościły również ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, a także inne warzywa gruntowe. Charakterystycznym elementem kuchni polskiej jest również fakt, iż nasze zupy przygotowywane są na bazie bulionów warzywnych lub mięsnych.
W poszczególnych regionach Polski dominują różne charakterystyczne dla konkretnego terenu potrawy. Na przykład kuchnia kresowa cechuje się szerokim wykorzystaniem ziemniaków, a więc plackami ziemniaczanymi, babką ziemniaczaną czy ruskimi pierogami. Z kolei kuchnia podhalańska to przede wszystkim pieczone mięso, oscypki i kwaśnica. Z kolei charakterystyczną potrawą tradycyjnej kuchni śląskiej są kluski śląskie, a także zupy takie jak żur, grochówka czy ogórkowa. W Wielkopolsce popularna jest kapusta z grochem czy placki ziemniaczane z gzikiem, a na Pomorzu pieczone ryby, głównie flądry i śledzie. W dawnej Galicji z kolei, na przykład golonka z piwem, obwarzanek czy sernik wiedeński.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie